Lysholm Linie Aquavit

LYSHOLM LINIE AQUAVIT



Ce este Linie Aquavit ? 
Linie Aquavit este o bautura premium facuta din cartofi norvegieni, aromatizata cu un distilat de plante şi condimente, predominant chimen, produsa din Norvegia. Este supusa la un proces de maturizare în două etape originare : ramane in beciurile  Arcusului pentru ~ 12 luni dupa care este transportata pana la ecuator şi înapoi, pe puntea navelor maritime.  
Ambele procese de maturare au loc în butoaie de stejar vechi, utilizate anterior pentru producţia de sherry, un vin rafinat. Procesul de maturare şi calatoria pe ocean pentru patru luni, dau culoarea aurie şi gustul unic Linie Aquavit-ului.  În realitate ea este votca nordicilor, băutură tradiţională şi chiar naţională în ţările scandinave. Distilată în special din cartofi dar şi din cereale, conţine  41,5% alcool pur şi, în funcţie de reţetă, poate căpăta diverse arome: chimen, anason, ambră, nucşoară, portocală, mărar…

Legenda spune că în 1805 primul transport de aquavit a trecut Ecuatorul : cinci butoaie trimise în Indonezia spre a fi vândute împreună cu alte mărfuri. Băutura nu a avut succes acolo, gusturile locale înclinând mai degrabă către rom şi arak, astfel încât butoaiele au făcut cale întoarsă. La întoarcere, în 1807, gustul aqavitului era schimbat, fiind mai bogat, mai catifelat, mult îmbunătăţit – şi astfel această descoperire accidentală a dus la naşterea băuturii al cărei secret a fost păstrat cu sfinţenie timp de secole.

Lysholm Linie a fost proclamat  cel mai bun aquavit auriu la Competitia Internationala de Vinuri şi bautruri spirtoase in 2004.


·         Tăria alcoolică: 41.50%

·         Temperatura de servire: temperatura camerei

·         Perioadă de distilare: 16 luni

·         Materii prime: Cartofi, cereale si arome de chimen, anason, ambră, nucşoară, portocală, mărar…

Cum se consuma Linie Aquavit ?

Aquavit este adesea asociat cu costumul traditional norvegian. Chiar şi la ocazii informale, o gazdă va ridica paharelul pentru a ura bun venit oaspeţilor de la masă. Acestia isi ridica paharele la randul lor, confirmand salutul cu "Skol", apoi golindu-l. Odată ce acest toast ceremonial a fost incheiat, cei de la masa pot servi Aquavit dupa bunul plac al inimii. Cu toate acestea, este recomandata pastrarea unei picături sau două în paharel ce va servi drept ultima inghititura de la masa. Fie ca bautura este savurata ori este bauta din cateva inghitituri, este nevoie de paharelul autentic, astfel incat consumatorul să se poata bucura îndeplin de Aquavit. Paharul de sticla potrivit aduce cea mai buna aroma, putandu-se semnala gustul adevarat.


Mai mult de 5 milioane de pahare-tulpini din sticla inscriptionate ,,Linie Aquavit” cu forma cupa au fost fabricate şi vândute până în prezent. Acest lucru înseamnă că „Pocalul Aquavit” este una dintre cele mai de succes pahare la nivel mondial, create in sectorul bauturilor spirtoase.


De fapt, norvegienii beau Linie Aquavit cu orice ocazie în care se bucura de o sarbatoare de suflet. Conform traditiei, acestia beau un pahar de intampinare a oaspetilor, al doilea paharel inainte mesei , apoi la finalul ospatului servesc un paharel de Aquavit, ultimul fiind cel cu bere. Aceasta traditie presupune ca la masa sa fie servit faimosul somon marinat.



Aceasta este doar una dintre felurile de mâncare ce capata un gust mai bogat cu Linie Aquavit. Mai presus de toate, cunoscatorii il prefera drept aperitiv impreuna cu: crab, creveti, scoici şi o multime de preparate din peşte. De asemenea, este recomandat ca  insotitor al tuturor tipurlor de alimente sarate si condimentate.

Linie Aquavit  

You'll find aquavit throughout Scandinavia, but the Norwegians make a special kind they call "linie aquavit." Linie (pronounced "LINN-yuh") is the Norwegian word for "line," referring, in this case, to the equator. Linie aquavit is shipped from Norway, across the equator, down to Australia, and back again in oak sherry casks. Afficionados say the liquor gains a richer flavor as it sloshes around in the barrels for several weeks..
Many legends creep around the "hero" who found out that Aquavit that was shipped around the globe tastes differently than the one kept on land. One tells the following: It was in the year 1850 when the schooner "Gymer" got the task to ship a cargo of Aquavit from Norway to Australia. But as it was many years ago, cargo took there time, and so it was not astonishing, that the consignee died in the meantime. What's to do?
The helpless captain could not think of anything else than taking the cargo back to Norway. Of course this sailor did not know what big advantage he gave to the posterity. A wondrous change had occurred: The Aquavit that was shipped twice across the equator - the line as the Norwegians say - suddenly tasted so fine and gentle like no other - the hour of birth of Linie Aquavit.
Still today the Aquavit matures on ships of the Wilhelm Wilhemsen shipping company in selected Spanish oak-casks, where for many years strong Oloroso-Sherry matured. Gentle rocked from the swell of the oceans this Aquavit combines the high class-taste of herbs with the fine aroma of the sherry-casks and completes it to a unique consumption. A state guarantee with the name of the ship and the length of the journey on every bottle.
Visit the website to see all the routes and information about this amazing and unique process.
www.linie.com

No comments:

Post a Comment